Gönderen Konu: Salata Yapımında Püf Noktalar  (Okunma sayısı 2241 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Salata Yapımında Püf Noktalar
« : Temmuz 30, 2012, 12:05:24 ÖS »


Salatanın lezzetli olması, öncelikle alınan malzemenin tazeliğine, sosuna ve yıkanan malzemelerin iyi kurutulmasına bağlıdır.

-Salata malzemeleri yıkandıktan sonra yaprakların canlanması için buzlu suda bekletilmelidir. Uzun süre buzdolabında kalmış ve pörsümüş kıvırcıklar için de su içerisine limon doğranıp bir gece bekletilirse, diriliklerini yeniden kazanacaklardır.

-Salatayı erken yapmak gerekirse, bozulmaması için üzerine nemli bir bez örtülür ve sos ilâve edilmez. Sos, sofraya servis yaparken eklenmelidir.

-Hazırlanan salatanın aynı zamanda doyurucu olması için, bir miktar makarna haşlanıp salataya ilâve edilebilir.

-Ayrı bir yerde sosu hazırlanmayacaksa, önce limon veya sirke sonra da zeytinyağı ilave edilmelidir. Çünkü ilk olarak zeytinyağı konulursa, limon, yapraklardan kayıp gider. Salatanın tuzu, tabak masaya getirilmeden az önce eklenmelidir. Çünkü tuz, taze yaprakları yakar ve kıtırlığını alır.

-Sos, ayrı yerde karıştırılacaksa, önce bir kaba zeytinyağı konur ve çatalla çırpılarak limon suyu eklenir. Kıvamını alınca eklenmek istenen tuz, sirke, sarımsak, tahin, hardal ve karabiber eklenebilir.

-Her defasında sos hazırlamaya vakit yoksa, önceden hazırlanıp isteğe göre peyderpey kullanabilirsiniz.

-Ispanak, lahana, mor lahana, gibi sert yapraklı sebzeler kullanıldığında, sosların servis yapmadan yarım saat önce katılması bu yaprakları yumuşatmış olur. Marul, kıvırcık, göbek marul ya da semizotu gibi yumuşak yapraklı sebzeler kullanıldığında ise, sosu, servis yapmaya yakın dökülmelidir. Bu sayede yaprakların dirilikleri korunmuş olur.

-Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla doğramak, vitamin kaybına sebep olur. Bunları elle kopartmaksa vitamin kaybını da önlemiş olacaktır.

-Meyve salatası yapıldığında meyvelerin kararmaması için üzerine limon suyu dökülebilir. Taze nane yaprağı, yoğurt ve balla karıştırıldığında da çok farklı bir lezzet verir.

-Yeşil salatayı renklendirmek için; zeytin, peynir, nane, reyhan, ton balığı, lahana eklenebilir. Limon sosu yerine de mayonez ve yoğurt karışımından bir sos hazırlanıp kullanmak salatanın lezzetini artıracaktır.

-Mor lahanayı, ince ince doğrayıp biraz sirkede ovduktan sonra, mayonez ve yoğurtla hazırlanmış bir sosla ikram etmek masanıza renk katacaktır. Ve yine havuç, az yağda pişirilip mayonez ve yoğurtla hazırlanmış bir sosla karıştırıldığında değişik bir lezzet elde edilmiş olur.

-Salatalarda kullanılacak soğan doğrandıktan sonra tuz ile ovup yıkanırsa, soğanın acısı alınmış olur.

-Salatanızın sirkesi fazla gelirse, bir parça ekmek içi atıp bu fazlalığı alabilirsiniz.
-Sebzeleri haşlayarak yapılan salatalarda sebzeler, kararmaması için tuzlu kaynar suda pişirilmeli ve tencerenin kapağı yarı açık tutulmalıdır.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal