Gönderen Konu: Börek pişirmedeki püf noktalar  (Okunma sayısı 4087 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Börek pişirmedeki püf noktalar
« : Eylül 27, 2011, 08:33:22 ÖS »

emine beder'in kitaplarinda böreğin fırından pişer pişmez çıkarılması aksi takdirde söneceği ve çıtırlığını kaybedeceği yazar.



Ozellikleri borekler firindan cikarildiktan sonra uzerine hafiften su serpilip de uzerine temiz bir bez kapatilip bekletirlirse cok daha guzel oluyorlar.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #1 : Eylül 27, 2011, 08:33:38 ÖS »

Kayınvalidem börek piştiğinde hemen fırından çıkartıp üzerine su serpiştirik üzerini örter. böylelikle börek yumşak oluyor.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2011, 08:33:53 ÖS »

börekler  sütle yapılırsa daha çıtır yoğurtla daha yumuşak olduğunu duymuştum.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #3 : Eylül 27, 2011, 08:34:06 ÖS »

yakin zamanda ogrendigime gore sut ve yogurt katlarin birbirine yapismasina neden oluyormus. sadece su, yag, yumurta kullanilinca daha kat kat bir borek oluyor

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #4 : Eylül 27, 2011, 08:34:22 ÖS »

gözleme yapacaksam yufkayı sütle,fırında ise yoğrt+yumurta+yağ karışımıyla ıslatıyorum. bazende sadece yağ sürüp sigara böreği gibi sararak (2 veya 3 kat) bir kapta üzerine süt veya su döküp birkaç saat bekleterek üzerine yumurta sürerek fırına veriyorum. Eğer araya margarin sürerseniz çıtır çıtır oluyor. Ama margarin ve katı yağ kullanmayı çoktan bıraktım. Keke ise canım ne isterse onu ekliyorum. Süt,yoğurt, gazoz farketmez.Önemli olan yumurtanın iyi çırpılmış olması,tüm malzemenin oda sıcaklığında olması ve pişene dek fırının kapağının açılmaması. Sonuç iyi oluyor.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #5 : Eylül 27, 2011, 08:34:44 ÖS »
böregi yaparken yufkaların arasına soda yumurta az sıvı yağ çırpıp sürerim kalanıda en üstüne döker sonra yumurta sarısını sürerim çok hafif oluyo deneyin isterseniz.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #6 : Eylül 27, 2011, 08:37:01 ÖS »

Annemim böreği hep yaparım çok güzel oluyor;
6 tane yufka
3 yumurta
1.5 su bard. süt
1su bard. yoğurt
1/2 su bard. sıvı yağ
iç olarak ne arzu ederseniz (ben genelde kıymalı yaparım güzel olur)
üzerine susam

Yapılışı;
Fırın tepsisi yağlanır yufkanın biri serilir üzerine çırpıcıyla çırptığımız harçtan kaşıkla heryerine serpilir bu şekilde 3 yufkayı yapıp ortasına harcı koyup diğer yufkalarada aynı işlem uygulanır en üstüne harcı döküp susam serpip börek dilimlenir diğer fırın tepsimizi üzerine kapatıp bir gece buzdolabında bekletilir ertesi gün ben misafirlerimin gelmesine yakın 200 dereceli fırına veriyorum ve sıcak servis yapıyorum (yufkanın tazeliği çok önemli yufka güzelse börekte okadar güzel olur) AFİYET OLSUN


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #7 : Eylül 27, 2011, 08:37:14 ÖS »

1yumurta
1çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
tuz
açmak için nişasta
iç malzeme arzuya göre .....

yapılışı=yumurtadan küçük bezeler yapılır.10-15 dak bekletilir nişasta ile açılır ve iç malz konur kol böreği gigi şekil verilir yağlı tepsiye dizilir üzürine ben yumurta -yoğurt karışımı sürüyorum 200 derecede pişirilir


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2011, 08:37:28 ÖS »
yufka
harcına
1 su bard. yağ
1 su bard yoğurt
3 yumurta

Yufkaları buruşturarak dizmek önemli.Harcı her kata eşit şekilde yayacaksınız.Ara kata peynir ve maydonoz serpeceksiniz.En üste de yine aynı harcı sürüp 180-200 dereceli fırına üzeri iyice kızarana kadar pişirmek kaydıyla süreceksiniz.Çıkartınca elinizla üzerine su serpiştirip sofra bezine sararak yenebilecek sıcaklığa gelene kadar bekleyeceksiniz.12 yıldır yaparım.Her yiyen çok beğenir.Umarım siz de beğenirsiniz

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Börek pişirmedeki püf noktalar
« Yanıtla #9 : Eylül 27, 2011, 08:37:41 ÖS »

ben böreklere yoğurt+yumurta+sıvı yağ karışımı kullanıyorum.. yufkalarımı 8 e bölüp içlerine karışımdan sürüp peynirli iç koyup gül böreği şeklinde sarıyorum.. kalan harcınhepsini üstlerine döküp 1 gece dolapta bekletiyorum.. ertesi gün yenileceği saate yakında pişiriyorum.. çok puf puf oluyor.. ama hiç başka bi içle denemedim bu yöntemi..


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal