Gönderen Konu: ev tarhanası  (Okunma sayısı 1862 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
ev tarhanası
« : Eylül 10, 2012, 05:23:48 ÖÖ »
Tarhana Yaptım



Hanımlar kışa ne hazırlıkları yapıyorsunuz???
Ev Tarhanası
TARİFİ ŞÖYLE:
MALZEMELER
2kg. kuru soğan
3kg. taze kırmızı biber
3 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard. tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. yoğurt (kendim mayaladım)
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine doğradığınız kırmızı biberleri, doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın. bunu hersene böyle yapıyorum tarhanam süper oluyor.
Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın. yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.
Not:Hamurumun kıvamını cok sert yaptım.
Hazırladığınız hamuru oldukça derin legene yerleştirin,mutfak legeninin üzerini temiz bir bezle örtün ve 13 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.
13 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, yere degil masaüstüne temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp 3 parmak büyüklüğnde yumurta gibi yassıltıp ufaltın dizin.
Büyük parçalar halinde yapmayın içi yaş kalır.Dolayısıyla makinadan gecmez ben sogan makinasından geciriyorum devamlı.
Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa makinadan gecmeyeda hazır demektir.
Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın.
ite size mis gibi kokan bir tarhana..
Tarhanayı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
ben cam kavanozlara doldurup buzdolabında saklıyorum
AFİYET OLSUN BENİM BU TARİFİMDEN 5 ADET 1 KGLUK KAVANOZ VE 2 ORTA BOY KAVANOZ CIKTI

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

Ağustos Böceği

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 557
  • Karma: +1/-0
  • Gelibolu17/Midedenkalbe
    • Profili Görüntüle
    • Gelibolu17
Ynt: ev tarhanası
« Yanıtla #1 : Eylül 11, 2012, 06:44:48 ÖÖ »
Ohh misler gibi olmuş canım ellerine sağlık....Senin tarhananı yemiş biri olarak gönül rahatlığıyla çok güzel olduğunu söyleyebilirim....

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal