Gönderen Konu: Yeni yeni püfler  (Okunma sayısı 13428 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #15 : Ocak 05, 2012, 06:49:08 ÖS »
Mikrodalga fırın, su moleküllerinin yer değiştirmesi yöntemiyle pişirme sağlar. Yani yiyecekleri ne kızartır, ne de haşlar. Lezzeti yoğun olarak korumak için yiyecekler ağızları kapalı olarak pişirmek gerekir.

Tarifler nasıl uygulanır?
Geleneksel bir tarifi mikrodalga fırın`da pişirmek istediğinizde, tarifte verilen pişme süresini 1/2 oranında azaltın ve pişerken sürekli kontrol edin.

Yemekler nasıl renklendirilir?
Mikrodalga fırın`da pişen yemeğe renk ve tat katmak için üzerine biraz kırmızı biber veya kavrulmuş toz ceviz serpin. Tatlılar için kavrulmuş toz badem, esmer şeker veya tarçın da kullanabilirsiniz.

Ne tür kaplar kullanılır?
Seramik ve porselen yerine cam veya plastik kapları tercih edin.

Yiyecekler nasıl konur?
Mikrodalga`da pişireceğiniz yiyecekleri önce dilimleyin ve ince kısımları ortaya gelecek şekilde kaba dizin. Böylece yiyeceklerin her tarafının eşit pişmesini sağlamış olursunuz.
Meyva, sebze, et veya balık da olsa, dilimlerin en ince kısımlarının kabınızın ortasına
gelmesine dikkat edin.

Uygun kabı seçmek
Mikrodalga fırın`da kullanacağınız kabın uygun olup olmadığını test etmek için, kabın ortasına soğuk su dolu bir bardak yerleştirip, fırın`ı da en yüksek devrine getirin. 2 dakika ısıtıp bekleyin. Su kaynarken bardak ılık olmalı, fakat kap soğuk kalmalı. Eğer kap ısınmış ise mikrodalga fırın için uygun değil demektir. Hiçbir zaman metalik veya metal dekorlu kap ve alüminyum folyo kullanmayın.

Fırın`ın kapasitesini artırmak
Fırın kapasitesini artırmak için özel yükselticiler kullanabilirsiniz. Böylece aynı anda 2 aynı yemeği pişirmeniz mümkün olur. Ancak ısıyı daha yüksek tutmak ve pişme sırasında tabakların yerini değiştirmek gerekir.

Yemeğin pişip pişmediğinden emin olun
Servis yapmadan önce bir bıçağın ucu ile yemeğin iyi ve eşit pişip pişmediğini kontrol edin.

 
   

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #16 : Ocak 05, 2012, 06:49:37 ÖS »
Elektrikte tasarruf yöntemleri:
1. Elektrik ocaklarında kullanılan tencere çapı, ocak çapından büyük olmalıdır.
2. Yemek ısıtmada varsa mikrodalga fırın kullanılmalıdır.
3. Ocaklarda tabanı düz tencere ve tava kullanılmalıdır.
4. Fırınlarda pişirme işlemini seramik ve cam tencerelerle yapmak tasarruf sağlar.
5. Tencere ve tavaları uygun kapaklarla iyi kapatılmalıdır.
6. Sebze ve patates haşlamada az su kullanıp, düdüklü tencereler tercih edilmelidir.
7. Pişirme esnasında tencere kapağı kontrol amacı ile sıkça açılmamalıdır.
8. Pişme işlemi bitmeden önce ocak kapatılarak, son birkaç dakika için enerji kullanmadan pişme sürecini devam ettirmek mümkündür.
9. İlk baştaki güçlü pişirme ateşi sonradan kısılarak azaltılmalıdır.
10. Fırınlar istisnalar dışında önceden ısıtılmamalı, fırın kapağı sıkça açılmamalıdır.
11. Küçük tepsileri büyük fırınlarda pişirmek enerji kaybını arttırır.
12. Fırının pişme süresinden önce kapatılması halinde 5–10 dakikalık tasarruf sağlamak mümkündür.
13. Yumurtalar, tencerede değil, yumurta pişiricilerde haşlanmalıdır.
14. Donmuş gıdalar oda sıcaklığında çözdürülmelidir.
15. Mikrodalga fırının iç yüzeyi temiz tutulmalıdır.
16. Tenceredeki malzeme kaynadığında ocak kısılmalıdır.
17. Çok büyük kaplarlardaki pişirme işlemi gazlı ocaklarla, az miktar ve küçük kaplardaki pişirme işlemi de elektrikli ocaklarla yapılmalıdır.
18. Elektrikli fırınlarda turbo sistemliler tercih edilmelidir.
19. Mümkün olabildiğince az miktarda yemek pişirmemek gereklidir. Yemek ısıtmak, yeni yemek pişirmekten az enerji harcar.
20. Fırınlarda saat ve termometre kullanılmalıdır.
21. Mutfağın gün ışığı ile aydınlanması, % 15 oranında tasarruf demektir.
22. Yazın aydınlanmada ısı yayma özelliği az olan flüoresan lambalar kullanılmalıdır.
23. Klimaların bakımına dikkat edilmeli, cihaz 10 yaşından sonra değiştirilmelidir.
24. Gece/gündüz kullanılmayan alanlar soğutulmamalıdır.
25. Buzdolabı, ısı yayan aletlerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.
26. Buzdolabının duvara uzaklığı 10 cm. den az olmamalıdır.
27. Buzdolabının kapı contası ve yalıtımının sağlam olmasını sağlanmalıdır.
28. Buzdolabının arkasındaki tel paneli sık temizlenmelidir.
29. Buzdolabının kapısı açık tutulmamalı, içindekilerin düzenli olarak yerleştirilmesiyle kullanımı kolaylaştırılmalı, buzları düzenli olarak eritilmelidir.
30. Buzdolabı soğuk ve havalandırılabilen alanlarda bulundurulmalıdır.
31. Soğutma sıcaklığı buzdolabının -7°C, derin dondurucununsa -18°C olmalıdır.
32. Uzun süreli konuttan ayrılmalarda en düşük soğutma seviyesi tercih edilmelidir.
33. Buzdolabının içine konulan tüm gıda maddeleri kapalı kaplarda bulundurulmalıdır.
34. Banyo ve tuvaletlerin gün ışığı ile aydınlatılması tercih edilmelidir.
35. Merdiven otomatiklerinde duyarlı sistemler kullanılmalıdır.
36. TV ve radyo, takip edilecek programlar dışında kapatılarak, israf önlenmelidir.
37. Lamba odadan çıkarken, kısa bir süre sonra dönülecek olsa bile kapatılmalıdır.
38. Ütülenecek giyecekler biriktirilerek ütülenmelidir.
39. Az miktar suyun ısıtılması için su ısıtıcılar tercih edilmelidir.

Kağıt tüketiminde tasarruf yöntemleri:
Kâğıt kullanımında geri dönüşüm büyük önem arz etmektedir. Kişisel kâğıt kullanımından kurumlara kadar her alandaki kâğıt kullanımında geri dönüşüm sağlanmalıdır.

Ekmekte tasarruf yöntemleri:
1. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
2. Ekmek poşette saklanmalı, uzun süreli muhafaza için buzdolabına kaldırılmalıdır.
3. Mümkün olduğunca küçük gramajlı ekmek alınmalıdır.
4. Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir.
5. Bayat ekmekler; galeta, galeta unu, ekmek tatlısı, vs. olarak değerlendirilmelidir.
6. Raf ömrü uzun, kaliteli ekmek üretimi yaygınlaştırılmalıdır.
7. Soğumuş ekmek, bayatlamış ekmek demek değildir.

Suda tasarruf yöntemleri:
1. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu çalıştırılmalıdır.
2. Banyo bataryalarının su tesisatına bağlantısında ara musluk kullanılmalıdır. Ara musluklarla su debisini azaltılmalıdır.
3. Küçük çocukların musluk kullanımını denetlenmelidir.
4. Duş alırken el duşu kullanılması, %50 oranında tasarruf sağlayacaktır.
5. Klozet rezervuarlarının su depolama ayarları en az seviyeye ayarlanmalıdır. Rezervuarlarda su kaçağının önlenmesi günde 70 lt. tasarruf sağlayacaktır.
6. Küçük ebatlı ve az miktardaki kolay çamaşırlar elle yıkanmalıdır.
7. Tuvalet kâğıdı, peçete, sigara izmariti gibi atıklar, klozet ve tuvaletlere atılmamalıdır. Bu durumda daha fazla su kullanmak zorunda kalınmaktadır.
8. Fazla akıtarak suyun soğumasını sağlamak yerine buzdolabında sürekli soğuk su bulundurulmalı ve buz kullanılmalıdır.

Doğalgazda tasarruf yöntemleri:
1. Doğalgazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir.
2. Camlarda çift cam sistemi kullanılmalıdır.
3. Kuru havada soğuk daha çok hissedilir. Bu nedenle kışın odalar nemlendirilmelidir.
4. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık ayarı düşürülmelidir.
5. Radyatörlerin üzeri, önü estetik sebeplerle kapatılmamalıdır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulmalıdır.
6. Pencere ve kapı izolâsyonu, %15 oranında tasarruf demektir.
7. Kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılmalıdır.
8. Kışın oda havalandırması, tam açık pencerelerle kısa süre için yapılmalıdır.
9. Gece/gündüz kullanılmayan alanlar ısıtılmamalı, kapılar kapalı tutulmalıdır.
10. Zaman ayarlı termostat kullanılmalıdır. Termostatlar kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmelidir. Konuttan bir günden fazla ayrılma halinde termostat kapatılmalıdır.
11. Termostat 19–20 °C ye ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki her 1 °C, % 6 daha fazla doğalgaz tüketimidir.
12. Binanın çatı, duvar ve pencere yalıtımının tam olması halinde; çatı yalıtımında % 20, dış duvar yalıtımında % 15, pencere kapı yalıtımında % 15, sızdırmazlık önlemleriyle % 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır.
13. Doğalgaz sobasının filtreleri ayda bir kez temizlenmeli ya da değiştirilmelidir.
14. Mümkünse evin etrafını yeşillendirilmelidir.
15. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır.
16. Doğalgazlı ısınma aracı alımında verimi yüksek olanları tercih edilmelidir.
17. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir. Zira, cihazın ortamdan hava almasını engeller ve verimini düşürür.
18. Doğalgaz kaçaklarına karşı dikkatli olunmalıdır.
19. Apartman kapıları kapalı tutulmalıdır.
20. Doğalgazın yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağı olduğunu unutulmamalıdır.








Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #17 : Ocak 05, 2012, 06:53:04 ÖS »
Kirli mutfak tezgahları:Hamuru tezgahta açtığımız zaman kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolay temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin.Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.Makarna haşlarken:Lezzetli ve hafif olması için haşlarken tencerenin içine biraz süt katın;farkı hemen fark edeceksiniz.
Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için:Patates dilimlerini kızartmadan önce süt dolu kabın içinde bekletin, böylece yağı emmez ve daha lezzetli olur.

Fırında ızgara yaparken:Etin sertleşmemesi için fırını iyice ısıtın.Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dk. sonra fırının ısısını düşürün.Böylece et sertleşmez.

Yağ şişelerini kolay temizlemek için:Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine birkaç kaya tuzu atıp içine su ilave edip çalkalayın.Lekesiz temiz olduğunu göreceksiniz.Dibi tutan tencereler:Tencereyi ateşten alır almaz ıslak bezin üzerine bırakın dibine bağlanan yanık çözülecektir.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #18 : Ocak 25, 2012, 08:10:27 ÖS »
Sarımsakların kabuklarını soyun. Cam bir kavanozun içine doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyin. Buzdolabında saklayın. Bu yöntem sayesinde salatalarınız için sarımsak aromalı zeytinyağı da elde etmiş olacaksınız. Kavanozun içindeki yağ azaldıkça yenisini eklemeyi unutmayın.
 
Ayrıca sarımsaklarınızı soyup , ağzı sıkıca kapalı bir kapta deepfreezede de muhafaza edebilirsiniz.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #19 : Ocak 25, 2012, 08:44:14 ÖS »
PATLICAN PİŞİRİRKEN
 
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
 

TAZE PATATES SOYARKEN
 
Evet yaz aylarındayız ve taze patatesler, pazar ve manavlarda yerlerini aldılar. Kızartması, salatası kısacası her şeyi bir başka lezzetli olan taze patatesin ince bir kabuğu olduğu için, bunu soymak pek çoğumuza zor gelir. Fakat patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız, kabuklarını da daha kolay soyabilirsiniz.
 

LİMON SUYU
 
Siz de “nerede o eski limonlar!” diyenlerden misiniz? Artık şöyle bol sulu limon bulmak çok zor değil mi? Eğer limonu kullanmadan önce 1 dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz, suyundan daha fazla faydalanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde yuvarlayarak kesmeniz.
 

HAMURUNUZ KURUMASIN
 
Bazı hamurişlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir. Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve kurur. Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle örtmeye özen göstermelisiniz!.
 

KEK YAPARKEN
 
Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.
 

ETİN LEZZETİ
 
Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız işte size çok pratik bir yöntem: Etleri, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovun. 10-12 saat kadar buzdolabında bekletip, daha sonra pişirin.
 

SEBZELERİN VİTAMİNİ
 
Sebzelerin pişerken vitaminlerini kaybetmemesi, sağlıklı beslenmek için çok gereklidir. Bunun için sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak, az miktarda tuzlu suda kısa süre pişirmek gereklidir. Ayrıca unutmamalısınız ki, en iyi pişirme şekli buharda pişirmek. Sebzeleri uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız.
 

BALIK TAZE Mİ?
 
Balık alırken tazesini seçmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur. Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir.
 

YUMURTA KESERKEN
 
Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız, kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Yumurtaları ıslak bıçakla kesin.
 

SOSLU MAKARNAYI ISITIRKEN
 
Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz. Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.
 

PATATESLERİNİZ FİLİZLENMESİN
 
Hemen hemen her yemeğe giren patates, sürekli elimizin altında olan sebzelerden biridir. Fakat bir de o filizlenmesi yok mu! Bunu önlemek için, patatesi kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Ayrıca patates torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir.
 

SARMISAĞA ZEYTİNYAĞI KORUMASI
 
Sarmısağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarmısağı bir seferde soyun. Sonra da zeytinyağı dolu bir kavonoza atıp, burada saklayın. Bu şekilde hem uzun süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz.
 

PEYNİRİ NASIL RENDELEYELİM
 
Özellikle makarna ve hamurişlerine çok yakışan peyniri kolayca rendelemek için, buzluğa koyup burada 15 dakika bekletin. Bu işlemin ardından rendelemek de oldukça kolaylaşacaktır.
 

MANTARLARINIZ KARARMASIN
 
Mantarla yemek hazırlarken, doğrandığı anda hemen kararması en büyük problemdir. Oysa ki mantarları tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz. Ayrıca mantarları muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın. Plastik torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur.
 

MAYDANOZ
 
Maydanoz, yemeklere farklı bir aroma ve özel bir lezzet katar. Fakat maydanozu, yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin. Çünkü pişmiş maydanoz hem acımsı bir tat kazanır hem de vitaminini kaybeder.
 

YAĞ SIÇRAMASIN
 
Kızartma yaparken yağın sıçraması hem cildinize zarar verebilir hem de etrafa. Eğer kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam tuz katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz!. Ayrıca kurutulmuş limon kabuklarını isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken kullanabilirsiniz.
 

SALÇAYA HAVUÇ TAKVİYESİ
 
Salçanızın çok ekşi olduğundan şikayet ediyorsanız, kavanozun içine 1 adet havuç rendeleyin. Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir aroma katacaktır.
 

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #20 : Ocak 25, 2012, 09:05:38 ÖS »
Tuz Kullanmadan Lezzetli Yemekler Yapmanın Püf Noktaları

Uzmanlar, bir çay kaşığı tuzun yaklaşık 2,4 gram sodyum içerdiğini belirtiyorlar. Tuzdan uzak durarak, besleyici ve lezzetli alternatifler oluşturabilirsiniz:
 
Fakat, Amerikan Tıp Enstitüsü, 19-50 yaş arasındaki yetişkinlerin sağlıklı tuz alımının sadece 1,5 gram olması gerektiğini ifade ediyor. Çok fazla sodyum aşırı sıvı tutulumuna ve yüksek kan basıncına neden oluyor.
 
Ehow’da yer alan habere göre, tuzdan uzak durarak, besleyici ve lezzetli alternatifler oluşturabilirsiniz:
 
1. Tuz kullanmadan salatayı süsleyebilirsiniz. Marketten satın alınmış, tuz ve bazen MSG (Mono Sodyum Glutamat isimli katkı maddesi) içeren salata soslarından kaçının. Bunun yerine, yeşilliklerin üzerine taze limon sıkın ve zeytinyağı ekleyin. Ya da klasik sirke ve yağ kombinasyonunu deneyin.
 
2. Patates püresinin tuza ihtiyacı yoktur. Biraz az yağlı süt, tuzsuz margarin ile kavrulmuş sarımsak, acı baharat tozu ya da kırmızı biberden birini eklemeyi deneyin.
 
3. Pirinci ya da kuskusu sadece suda pişirin. Pişerken, bir orta boy doğranmış soğan ile bir yemek kaşığı ayçiçek yağının içine doğranmış mantar ekleyerek soteleyin. Pirinç veya kuskus piştiğinde, soğan-mantar karışımını kabaca karıştırın.
 
4. Lezzetli çorbalara, güveceve tencere yemeğine kimyon, kırmızı biber, acı baharat tozu veya zencefil gibi en sevdiğiniz baharatlar ekleyebilirsiniz. İçine doğranmış çiğ sarımsak ya da sarımsak tozu ve mutfak robotuyla doğranmış bir soğan da atın.
 
5. En sevdiğiniz spagetti sosu için, tuz kullanmak yerine daha fazla sarımsak, soğan, kekik ve biberiyeyi deneyin.
 
6. Et, balık ya da tavuğu pişirmeden önce en az 1 saat taze sıkılmış limon, portakal, greyfurt, mandalina suyu ya da bunların karışımının içinde bekletin. Ya da zeytin yağı, sirke, biber ve en sevdiğiniz baharatlardan oluşan bir karışımda bekletmeyi deneyin.
 
7. Fırında kızartma yapacağınızda, yer elması ya da soğan halkalarının üzerine sarımsak tozu, kimyon ya da baharat tozu serpin.
 
8. Yağda pişmiş yumurtaya ya da omlete doğranmış soğan dilimleri ya da pul biber, kekik, karabiber gibi en sevdiğiniz baharatları ekleyerek lezzet verebilirsiniz.
 

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #21 : Ocak 25, 2012, 09:07:49 ÖS »
Aklınızda Bulunsun!
• Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi... Bunu önlemek içinde kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

• Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
• Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.

• Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

• Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

• Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

• Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

• Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine 2-3 diş sarımsak koyun.

• Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

• Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

• Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.

• Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

• Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.

• Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.

• Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun.

• Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde ve buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

• Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak beklet

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #22 : Şubat 10, 2012, 07:09:09 ÖÖ »
Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için:Patates dilimlerini kızartmadan önce süt dolu kabın içinde bekletin, böylece yağı emmez ve daha lezzetli olur.

Fırında ızgara yaparken:Etin sertleşmemesi için fırını iyice ısıtın.Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dk. sonra fırının ısısını düşürün.Böylece et sertleşmez.

Yağ şişelerini kolay temizlemek için:Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine birkaç kaya tuzu atıp içine su ilave edip çalkalayın.Lekesiz temiz olduğunu göreceksiniz.Dibi tutan tencereler:Tencereyi ateşten alır almaz ıslak bezin üzerine bırakın dibine bağlanan yanık çözülecektir.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #23 : Şubat 10, 2012, 07:09:35 ÖÖ »

Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkara bilirsiniz..

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #24 : Şubat 10, 2012, 07:09:54 ÖÖ »
Zeytinyağlı yemeklerin soğumadan kapaklarını açmamalısınız. Yoksa yemeğinizin rengi kararır ve vitaminini kaybeder.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #25 : Şubat 10, 2012, 07:10:12 ÖÖ »
Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #26 : Şubat 10, 2012, 07:10:31 ÖÖ »
Derin dondurucuda balık saklayacağınız zaman, çözüldüğünde koku yapmaması için içine limon sıkarak dondurucuya koyun

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #27 : Şubat 10, 2012, 07:10:54 ÖÖ »
Sarımsak – soğan kokusu:Elinizde kalan ağır kokuyu gidermek için paslanmaz kaşık veya bıçağı parmaklarınıza temas ettirerek akan suyun altına tutun

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #28 : Şubat 10, 2012, 07:11:12 ÖÖ »
Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın.Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #29 : Şubat 10, 2012, 07:11:47 ÖÖ »
Yatmadan önce 1 çorba kaşığı lavanta, nane, akdiken çiçeği ve portakal çiçeği karışımını 1 fincan kaynar suda 5 dakika bekletip süzdükten sonra için. Midenizi rahatlatacaktır.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal