Gönderen Konu: Yeni yeni püfler  (Okunma sayısı 13709 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #30 : Haziran 13, 2012, 05:39:03 ÖS »
***Sogani dondurarak saklamanin 3 yolu vardir. Dondurma islemi soganin doku ve yapisini degistirir, bu yuzden dondurulmus sognlar sadece yemek yapiminda kullanilmalidir.
1-Soganlari dograyin ve yagli kagit uzerine koyup, dondurucuda donduktan sonra; alip dondurucu kaplarina ya da torbalarina koyun ve agizlarini kapatin. Bu yontem ile istediginiz zaman istediginiz miktari alip kullanmanizi saglar.
2-Butun sogani dondurmak isterseniz; soyun, yikayin ve plastic buzdolabi posetlerine koyarak dondurun.
3- Ayrica dogranmis soganlari biraz tereyagi ya da siviyagda kavurduktan sonra, sogutup, buzdolabi posetlerinde dondurabilirsiniz.
Kurutma: Soganlari dograyin ve firinin en dusuk isi ayarinda kuruttun. Tamamen kuruyunca (kahverengi olmadan) firindan cikarin. Oda sicakliginda hava almayan kaplarda muhafaza edin.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #31 : Haziran 13, 2012, 05:40:25 ÖS »
***Muzlari muhafa ederken, cok olgun muzlari daha sonradan tatli yapiminda kullanmak icin pure haline getirip dondurabilirsiniz. Eger bunu yapacak zamaniniz yoksa, oldugu gibi soymadan buzluga koyup, dondurun. Kullanacaginiz zaman cozundurun ve kabugunu soyun.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #32 : Haziran 13, 2012, 05:41:18 ÖS »
***Rendelenmis kasar peynirini muhafaza etmek icin, peynirin bulundugu kaba 1 tatli kasigi karbonat koyun ve karismasi icin sallayin ve dondurun. Boylece peynir birbirine yapismayacaktir

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #33 : Haziran 13, 2012, 05:42:06 ÖS »
Kerevizi taze olarak 2 hafta ya da daha uzun sure saklamak icin, su ile durulayin ve aluminyum folyo ile sarip buz dolabina koyun

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #34 : Haziran 13, 2012, 05:52:40 ÖS »
Kesilmis salataligi saklamak icin, kagit havluya sarin ve bozdolabinin sebze bolumune koyun.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #35 : Haziran 13, 2012, 05:53:07 ÖS »
Peyniri en iyi saklama yolu buzdolabinin alt raflaridir. Sert peynirler, folyo ya da plastik film ile sikica sarilarak buzlukta 2-3 ay muhafaza edilebilir. Yumusak peynirleri dondurmak pek tavsiye edilmez. Beyaz peyniri tuzlu su icinde daha uzun sure saklayabilirsiniz.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #36 : Haziran 13, 2012, 05:54:20 ÖS »
***Baliklari taze olarak saklamanin en iyi yolu, baligi cift kat buzdolabi posetine koyup, icini su ile doldururak dondurmaktir. Cozundurdugunuz baligi asla tekrar dondurmayin.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #37 : Haziran 13, 2012, 05:54:35 ÖS »
***Tuketmediginiz kuruyemisleri, tazeliklerini korumak amaciyla buzdolabinda saklayabilirsiniz.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #38 : Ağustos 04, 2012, 12:29:16 ÖS »
Ütününüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun.Sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #39 : Ağustos 04, 2012, 12:29:24 ÖS »
Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanıp, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #40 : Ağustos 04, 2012, 12:29:55 ÖS »
İçinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için şişelerin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı, iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler tertemiz ve pırıl pırıl hale gelirler.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #41 : Ağustos 04, 2012, 12:30:49 ÖS »
Tül perdelerinizi temizlerken için sıcak su kullanmayın. Kırışmaması için soğuk ya da ılık su kullanın. . Sararmış tülleri beyazlatmak için bir gece deterjanlı suda beklettikten sonra yıkayın. Daha sonra da bir kabı suyla doldurun. Bir çay bardağı amonyak koyarak çalkalayın ve biraz bekletttikten sonra durulayın.

Bir başka yöntemde ıslatma suyuna bir tülbent içinde yumurta kabuğu kırıklarını koyarak bekletin ve yıkayın. Naylon perdelerin apreli durması için yıkarken son suyuna perde başına bir çorba kaşığı tuz karıştırın. Sonra ıslak ıslak asın

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #42 : Ağustos 04, 2012, 12:36:39 ÖS »
iyi karpuz secmenin püfleri

Ağırlığını hissedin: Karpuz ele alındığından göründüğünden daha ağır olmalıdır. Aynı boyutta iki karpuzu alıp test edebilirsiniz
 
Altındaki iz koyu olsun: Altındaki ize bakın. İzin koyu renklisini tercih edin. İz ne kadar koyuysa karpuz o kadar tatlı olur. İzin sarı renklisi beyazından daha iyidir
 
Güzel görünsün: Parlak olmayan üzerinde girinti çıkıntı bulunmayan ve düzgün bir yuvarlaklığa sahip bir karpuz seçin.
 

Kabuğundaki böcek izlerine iyi bakın: Böcekler yeterince olgunlaşıp kıvama gelmiş karpuzları yemeyi tercih eder. Kabuğu böcekler tarafından yenerek hafif aşınmış karpuzu alın.
 
Sesini dinleyin: Karpuza vurduğunuzda çıkan ses tok olmalıdır. Eğer ses derinden geliyorsa bu karpuzun yeterince olgunlaşmadığını gösterir.
 

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #43 : Ağustos 08, 2012, 06:25:37 ÖÖ »
* Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
 
* Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir İğne ile deliniz.
 
* Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
 
* Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
 
* Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
 
* Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
 
* Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
 
* Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
 
* Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
 
* Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
 
* Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu Tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
 
* Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
 
* Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.
 
* Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
 
* Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.
 
* Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.
 
* Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.
 
* Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.
 
* Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.
 
* Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.
 
* Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
 
* Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.
 
* Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.
 
* Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
 
* Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
 
* Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
 
* Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
 
* Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
 
* Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
 
* Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
 
* Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
 
* Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.
 
* Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.
 
* Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
 
* Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.
 
* Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
 
* Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.
 
* Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
 
* Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.
 
* Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.
 
* Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.
 
* Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
 
* Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.
 
* Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Yeni yeni püfler
« Yanıtla #44 : Eylül 19, 2012, 11:05:44 ÖÖ »
Mantarları pişirirken suyun içerisine tuz ve limon suyu koyarsanız kararmasını önlersiniz.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal