Gönderen Konu: Pilav yapmanın püf noktaları  (Okunma sayısı 2195 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Pilav yapmanın püf noktaları
« : Ekim 01, 2011, 06:52:12 ÖS »
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce yağ ile biraz kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar. Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır. Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz.
 
Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
 
Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın. Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır. Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.
 
Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler


Öncelikle bir su bardağına ihtiyacınız var. ölçünüz o bardak olacak. O bardakla istediğinz ölçüde, 1 yada 2 bardak size kalmış pirinci yıkayın ve 1 çay kaşığı tuz atıp, üzerine kaynar su dökün, soğuyuncaya kadar ıslı bırakın.

Her bardak pirince, 2 bardak soğuk su ilave edeceksiniz. Diyelim ki siz 2 bardak pirinç ısladınız, o zaman 4 bardak soğuk su kullanacaksınız.

Teflon tencerenize, biraz sıvı yağ, bir kaşıkta margarin yada tere yağı ilave edin. Et yada tavuk suyu bulyonunuzdan 1 tane atın, biraz tuz (pilav çok tuz ister, unutmayın) her bardak pirinç için 2 bardak souğk su ilave edip, yıkadıığınız ve süzdüğünüz pirinci de üzerine dökerek ateşe verin. Kaynamaya başlayınca altını çok kısın ve suyu bitince söndürüp, biraz demledikten sonra servis yapın.

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal