Genel Konular > Turşu, Konserve, Reçel

Turşu Yapımı Değişik Yorumlar

(1/2) > >>

porselendemlik:



Derin ve genis kapakli bir kavanoza biberlerin buyuklugunu bilmiyorum ama orta boysa uclarindan azicik cizdir salatalik ise ortadan catal batir hepsini kavanoza yerelstir aralarina 1 bas sarimsagi soyup at butun olarak kavanozu dolduracak kadar su koyman lazim suya yarim cay bardagi sirke 1 yem kasigi tuz 4-5 tanede limon tozu atmistim ben ve 1 tomatesi kabuklarini soyup buyuk dilemler halinde koymustum, ustunude 1 demet maydonazla ort kapagini kapat ilk 10 gun hic acma sonra eger kopuklenirse tuzu fazla gelmistir maydoanzlari degistir o fazla tuzu ceker birde suyunun tadina bak isteren daha fazla sarimsak eklersin----

 

 

Malzemeler ;
İstediğiniz miktarda fasulye,
Sarımsak
İri tuz (turşu ve salamuralar için kullanılan tuzdur. Sofra tuzu olmayacak)

Fasulyeler yıkanır, uç kısımları ayıklanır. Ancak kırılmaz ya da kesilmez. Fasulyeler bütün bırakılır. Bir tencereye su ve bir miktar tuz konur. Kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Başka bir tencerede su kaynatılır. Fasulyeler bu suyun içine atılır. Rengi hafif sarıya dönerdönmez ocaktan alınır. Suyu süzülerek geniş bir tepsiye dökülüp soğuması sağlanır. (Bu süre çok kısa sürdüğü için dikkatli olmak lazım, uzun süre haşlarsanız fasulyeler erir.) Bu arada sarımsaklar soyulup iyice ezilir. Bir miktar tuzla ezerseniz daha kolay ezilir.
Turşuyu yapacağınız kavanoz sıcak su ile çalkalanır. Bir kısım fasulye, biraz tuz, biraz sarımsak konur sonra yine aynı sıra takip edilerek fasulye, tuz, sarımsak konup kavanoz tamamlanır. Kaynatılmış, soğutulmuş tuzlu su eklenir. Üzerine biraz daha tuz konur. Kapağı kapatılır. Direkt güneş ışığı almayan bir yerde yaklaşık 10 gün bekletilir. Kavanozdan çıkardığınız turşu biraz tuzlu olacaktır. Ancak turşuyu koruyan tuzudur.Çabuk erimemesini sağlar.
Yemekten önce bir miktar soğuk suda bekletirsen fazla tuzdan arındırmış olursun. Afiyet olsun...

 

 

Öncelikle hangi sebzelerden ve ne kadar istiyorsanız malzemelerinizi kavanoza ya da turşu bidonuna yerleştiriyorsunuz.Tabi aralarına sarımsak koymayı unutmuyorsunuz.
- Sonra dibinden yatay şekilde üç parmak olacak kadar sirke döküyorsunuz.
- Arzu ettiğiniz kadar limon tuzu koyuyorsunuz.
- Bir tencere 4 litre suya 1 su bardağı tuzu koyup iyice kaynatıyorsunuz ve altını kapatıp hemen yani sıcak sıcak sebzelerin üstüne döküyorsunuz.
- Ağzına bol maydonoz koyup kapağını sıkıca kapatıyorsunuz.-------

 

 

Suyu içilen tursu:

 

kırmızı lahana turşusu için; lahanaları doğra; bol sirkeli, tuzlu ve bol sarımsaklı suya koy, kapağını sıkıca kapat. ama tam ölçü soracak olursan, kendi damak zevkine göre ayarlamanı tavsiye ederim. ayrıca sarımsakları bütün olarak değil; doğrayarak koyarsan aroması daha iyi çıkar ve daha lezzetli olur.

 

 

porselendemlik:
TURŞULARIMDA KULLANDIĞIM BİR TARİF :

1 LİTRE ARITILMIŞ SU
6 YEMEK KAŞIĞI KABATUZ
2 BARDAK SİRKE
6-7 DİŞ SARIMSAK

HEPSİNİ KARIŞTIR.BİBERLERİN ÜZERİNE DÖK.

 

 

porselendemlik:
YARIM KİLO FASULYE
1 KİLO HAVUÇ
1 ADET KARNIBAHAR
2-3 ADET KIRMIZI ARNAVUT BİBERİ
YARIM KİLO ACI SÜS BİBERİ
1 KİLO YEŞİL SİVRİ BİBER
1 ADET KIRMIZI LAHANA
1 ORTA BOY BEYAZ LAHANA
1 KİLOKÜÇÜK TURŞULUK SALATALIK
250 GR SARIMSAK
SİRKE-KAYA TUZU-SU
KARNIBAHARI KÜÇÜK PARÇALARA AYIRARAK HAŞLADIM.FASULYELERİ AYIKLAYIP YIKADIKTAN SONRA 2 YE BÖLEREK HAŞLADIM.(HAŞLADIM DERKEN KAYNAMIŞ SUDA 10-15 DK HAŞLIYORUM-TAM PİŞMEYECEK ŞEKİLDE RENGİ HAFİF DÖNECEK)HAZUÇLARI YIKADIM SOYDUM VE VEREV İRİ PARÇALARA KESTİM HAŞLADIM.ARNAVUT BİBERLERİDE HALKA HALKA DOĞRAYARAK HAŞLADIM.ACI BİBERLERİ VE SİVRİ BİBERLERİDE HAŞLADIM.SARIMSAKLARI AYIKLADIM(SARIMSAKLARIN ÇOK RAHAT SOYULMASI İÇİN KAYNAR SUDA BEKLETİN BİRSÜRE SONRA ELİNİZLE ÇOK RAHAT SOYULDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ.KORNİŞON SALATALIKLARIDA ORTADAN İKİYE VEREV KESTİM VE BÜTÜN MALZEMEYİ BİR LEĞENİN İÇİNDE KARIŞTIRDIM.VE KAVANOZLARA YERLEŞTİRDİM.DAHA SONRA GÖZ KARARI VE BİRAZDA TADINA BAKARAK TUZ-SU-SİRKE KARIŞIMINI H AZIRLADIM.TUZLU SUYUN YARISI KADAR SİRKE KOYDUM.AMA TUZU AZ OLMASIN Kİ UZUN SÜRE DAYANIKLI OLSUN.YERLEŞTİRDİĞİM TURŞULARIN ÜZERİNE HAZIRLADIĞIM SUYUDA DÖKTÜM.ÜZERİNE 1 ADET KESME ŞEKER-BİRKAÇ ADET LİMON TUZU VE BİRKAÇ DAL MAYDANOZ YADA ASMA YAPRAĞI KOYDUM.SABIRSIZLIKLA OLMASINI BEKLEYECEĞİM.BU ŞEKİLDE HAZIRLADIĞIM TURŞULARIN GÖRÜNTÜLERİNE BAKMAYA DOYAMIYORUM.....RENGARENK ÇOK HOŞ GÖRÜNÜYOR VE TADIDA MUHTEŞEM HEMDE 1 SENE KADAR DAYANIYOR....ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM....

 

 

 

 

 

 

porselendemlik:
1/2 pet şişenin içine önce nohut 3-4 adet 3-4 sarımsak koyuyor 1 yemek kaşiği sirke ve biberleri güzelce yerleştirip kaynamış suyu üzerine dökerek çok az soğumasını bekleyi ağzını kapatıyor.
ben hayatımda böyle nesif turşu yemedim diyebilirim..(2-3 hafta sonra hazır)

porselendemlik:
1,5 kg turşuluk sivri biber (acı ya da tatlı)
1 su bardağı (normal boyut) sirke
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
2,5 lt lik pet şişe


Yıkadığımız biberleri pet şişeye dolduruyoruz.(Ben ikiye üçe bölerek)
Üzerine huni yardımı ile 1 yemek kaşığı sofra tuzunu döküyoruz. Ardından sirkeyi ve yağı ilave edip şişenin ağzını kapağı ile kapatıyoruz.
Daha sonra bu şişeyi mutfağımızda yatık bir şekilde bırakıyoruz. Hatta mutfağa girip çıktıkça şişemizi yerde yuvarlıyoruz. Bir hafta on gün sonra şişemizin içindeki biberler sapsarı olunca dik halde saklayacağımız yere kaldırıyoruz.
Açtıktan sonra ise bir kapaklı saklama kabına suyu ile beraber koyup buzdolabımızda saklıyoruz.

 

 

5 litrelik turşu bidonu için iki çay bardağı tuz bir çay bardağı S irke.

 

 

turşularınızın içine defne yaprağı, 4-5 adet karanfil maydanoz,nane ve en üste de asma filizi koyarsanız aroması çok güzel olur

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git