Gönderen Konu: Kaliteli Yaşam  (Okunma sayısı 2015 defa)

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Kaliteli Yaşam
« : Eylül 28, 2011, 06:06:39 ÖÖ »
Uzun ve kalite yaşamda dört temel prensip var. İlki; yeterli ve dengeli beslenmek. İkincisi; ömür boyu düzenli ve bilinçli bir egzersiz programını sürdürebilmek. Üçüncüsü; iyi ve kaliteli bir uyku düzeni, yani doğru zamanda yatıp, doğru zamanda kalkabilmek ve bu doğru süreçte kaliteli uyuyabilmek. En zoru da dördüncü ayağı; stresi kontrol edebilmeyi öğrenmek. Stresi kimse yok edemez ama onu kontrol edebilmek bizim elimizde. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığınız, iyi ve kaliteli bir uyku düzeniniz, yaşantınız süresince düzenli ve bilinçli bir egzersiz programınız varsa korkmayın, uzun ve bir o kadar da iyi kaliteli yaşam yollarını zaten yakalarsınız.


Haluk Saçaklı

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #1 : Eylül 28, 2011, 06:08:40 ÖÖ »
Hiç mi şeker almayacağız?

Alacağız elbette. Ama insanlar şekeri çaya atılan şeker olarak algılamasın. Yediğimiz patateste, pirinçte, sebzede, ekmekte, meyvede,hepsinde şeker var. Bunlar doğal şekerler. Rafine edilmiş, özünü bozduğumuz şekerlerden; kesme şekerden, toz şekerden bahsediyorum. Çaya şeker atmaya gerek yok. Rafine edilmiş şekeri mümkün olduğu kadar, size daha fazla lezzet verecek tatlılardan alabilirsiniz. Sütlaç yersiniz, kazandibi yersiniz, tavukgöğsü yersiniz. Şekeri bunlardan da alabilirsiniz. Çaya şeker attığınız zaman çayın içindeki antioksidan kaynaklarını da yok ediyorsunuz. Şeker, çayın da kimyasını bozuyor. Sabahları organik bal yiyin, şekersiz reçel tüketin. Hiç şekersiz hazırlanmış reçeller var. Pekmez yiyebilirsiniz. Domates, salatalık, ekmek, meyve yediğiniz zaman bütün doğal şekerleri almış oluyorsunuz zaten. Bunlar dengeli ve düzenli beslenmenin çok önemli kriterleri.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #2 : Eylül 28, 2011, 06:09:16 ÖÖ »
Kişi her istediğini yemeli mi?

Evet. Kişi ne istiyorsa onu yemeli. Diyelim ki kilo sorunu var. Bazı besin öğelerinden mahrum bırakırsak, üç beş, gün sonra diyet dediğimiz olayı bırakabilir. Fazlasıyla tüketime geçebilir. Sevdiği, istediği yiyecekleri verirseniz, duygusal açlıktan kaynaklanacak yeme ataklığından uzak tutmuş olursunuz. Ben de geçmişte kalori kısıtlaması yaptım. Gördüm ki, ne kadar kısıtlama yaparsam, insanlar o kadar mutsuz oluyor. Mutsuzluğu bırakın, metabolizmaları yavaşlıyor. Ne kadar egzersiz yaptırsam da metabolizma yavaşlıyor. Günlük kalori ihtiyacımız kadar yemeliyiz. Kişi her hafta geldiği zaman ne istiyorsa; börek, tatlı, kebap onları veriyorum. Ama onları yediği zaman gün içersinde neler yiyip yemeyeceğini de ben planlıyorum. Tatlıyı mesela 16.00-17.00 saatleri arasında yemeli. Şeker artırımından kaynaklanacak insülin salgısı artımını bu saatlerde kompansive edebiliriz. Sütlü de olsa, baklava da olsa akşam yemeğinden sonra yerseniz duvara çaparsınız. 24 saatin 18 saati artan insülin “yağ depo et” diye emir verir. 16.00-17.00 saatleri arası yerseniz minimal düzeyde olur. Tatlı yediğiniz zaman üzerine yarım çay bardağı limon suyu içtiğinizde, -kalori değil altını çizerek vurguluyorum-, şekerin glisemik indeksini az da olsa düşürecek, bu şekilde insülin salgılamasına karşı kapınızı biraz daha kapatmış olacaksınız. Bu ufak püf noktalarını insanlar yaşantısına soktuğu zaman tatlı da yiyebilir, istediği her şeyi de… Ama burada kural, yeterli ve dengeli beslenmek olmalı.


H.SAcaklı

Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #3 : Eylül 28, 2011, 06:09:43 ÖÖ »
Her öğünde dört ana grubu da tüketmek gerekir mi?


“Doğanın bize sunduğu her şeyi yiyeceğiz. İster kilo denetiminde olsun, ister kaliteli yaşamda olsun -asla şunlar olmayacak, bunlar olmayacak- gibi yanlışlıklar yapmayacağız. Üç ana öğünü asla atlamayacağız.”

Sabah, öğlen ve akşam üç ana öğünde de dört temel besin grubunu tüketmeliyiz. Adımız soyadımız gibi bunu herkesin öğrenmesi gerekir. Süt grubu; süt, yoğurt, cacık, ayran. 10 yaş altında peynir süt grubunda, 10 yaş üzerinde et grubunda yer alır. İkinci temel besin grubu, et, tavuk, balık, kuru baklagil, yumurta, peynir. Üçüncüsü sebze ya da meyve. Dördüncüsü ise, ekmek ve tahıl grubu; pilav, makarna gibi… Geriye ne kaldı yağ ve şeker. Olsa da olur olmasa da… Bu dört temel besin maddeleri her ana öğünde yan yana gelecek. Öğlen tost yiyorsanız, içinde tahıl, peynir var. Yanında sövüş domates salatalık, yanında bir ayran. İste size dört temel besin maddesi. Bu dört temel besin maddesi yan yana geldiği sürece sağlık açısından hiçbir sorun yaşamazsınız. Kilo denetimi programlarında bir takım yöntemler var. Şu beden tipi şunları yiyecek, şu kan grubu şunları yemeli gibi. Gülüp geçiyorum bunlara. Böyle bir şeyi bilim adamlığı kabul etmez. Doğanın bize sunduğu her şeyi yiyeceğiz. Ama doğru zamanda, doğru miktarda yemek şartıyla…


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #4 : Eylül 28, 2011, 06:41:27 ÖÖ »
Yorgunluk

Konsantrasyon bozukluğu ya da sürekli yorgunluktan şikayetçiyseniz tuzlu yiyeceklerden vazgeçmeyin.



Kabızlık

Kepek ekmeği, sebze, meyve özellikle elmayı (kabuğu ile birlikte) hergün düzenli olarak yiyin.



Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #5 : Eylül 28, 2011, 06:41:46 ÖÖ »
Adet öncesi sendromu

Kişilik değişimi, konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik gibi sorunların yanısıra ortaya çıkan karın ve başağrılarının nedeni hormonal değişiklikler ve serotonin düzeyinin düşmesidir. Bu durumda bol karbonhidratlı makarna, pirinç ve ekmek gibi besinleri tüketmekte yarar var. Yağsız et, yumurta sarısı, kuru yemiş ve yeşil sebze gibi demir kaynağı besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Aynı zamanda demir alımını kolaylaştıran C vitaminini de ihmal etmemeniz gerekiyor. Çilek, ahududu, yeşil biber ve kivi bu konuda en büyük yardımcılarınız.


Aşırı stres

Strese yol açan nedenlerden biri de vitamin eksikliğidir. Stresli zamanlarda sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için C ve B vitaminlerine gereksinim duyulur. Özellikle B vitaminlerinin eksikliği önemli bir etken oluşturup stresle baş etme becerisini düşürür. Bu nedenle bol C ve B vitaminleri içeren meyve ve sebze yiyin. B grubu vitaminleri kaynağı olan karbonhidratlı besinlerin yanı sıra et, balık ve peynir gibi proteinli besinler tüketin. A ve C vitaminleri dışında bol licopen içeren domatesi ise her öğünde tüketmeye özen gösterin.


Depresyon

Mutluluk verici besinlerin başında bir parça çukulatadan daha iyisi yoktur.En az çikolata kadar muz da mutluluk veren besinlerdendir.Depresyon geçiriyorsanız hergün 1 muz yiyin.



Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #6 : Eylül 28, 2011, 06:42:38 ÖÖ »
Erik sakinleştirir

Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan erik, sinir sisteminden sindirim sistemine kadar pek çok derdin devası. Zengin B vitamini kaynağı bu meyve, sinirleri yatıştırır. Kansızlığa iyi gelir, kanı temizler. Böbrekleri dinlendirir, idrar yollarını ve bağırsakların sıkılaştırıcı kaslarının faaliyetlerini destekler. Bu nedenle ishal ve idrar tutukluğuna iyi gelir. Ayrıca ateş düşürücü özelliğe de sahip olan eriği hergün düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.


Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

porselendemlik

  • Administrator
  • İşini Bilen (USTA)
  • *****
  • İleti: 703
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Porselendemlik Forum
Ynt: Kaliteli Yaşam
« Yanıtla #7 : Eylül 28, 2011, 06:42:57 ÖÖ »
Kalsiyum zayıflatır

Yapılan araştırmalara göre kadınlar için son derece önemli olan kalsiyum, sayısız yararlarının yanısıra zayıflatıyor da. Dişleri güçlendiriyor, sırt ve romatizma ağrılarını önlüyor, sinir ve kas sistemi işlevini kolaylaştırıyor ve en önemlisi 50 yaş sonrası kadınlar için ciddi bir tehlike teşkil eden osteoporozu engelliyor. Süt, sütlü ürünler, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde bol miktarda bulunan kalsiyumun günlük ideal dozu yetişkin kadınlar için 800 mg. Hamile ya da menopoz dönemindeki kadınlar günde 1200 mg kalsiyum almalı. Bunun için hergün 2 su bardağı süt içmek yeterli. Ayrıca hergün 1 fincan çay içmeyi alışkanlık haline getirmek de yararlı. Çayın içeriğindeki isoflavonoid adlı madde, kalsiyum alımını kolaylaştırarak kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Özellikle 60 yaş üzeri kadınların günde 1 fincan çay içmesi son derece yararlı. Ancak, kalsiyum eksikliği söz konusu ise bu mineralin organizma tarafından özümsenmesini engelleyen kahve, çay, kepekli gıdalar ve tuz konusunda aşırıya kaçmamakta yarar var.



Hanımlarla yapılan günlere,.
Beş çayına gelen misafirlere,.
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal